​Στην φράση «πρέπει να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο» του κ. Τσίπρα εστιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ στις αναφορές τους στην κοινή συνέντευξη τύπου. Τονίζουν το πνεύμα συμφιλίωσης των δύο πλευρών, υπογραμμίζοντας όμως την έλλειψη χειροπιαστών δεσμεύσεων.

Der Spiegel: Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον

«Στην Αθήνα η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο παρουσιάζεται ως μια προσπάθεια νέας προσέγγισης και τήρησης των συμφωνιών. Στην πραγματικότητα η Καγκελάριος Μέρκελ δεν θέλησε να υποσχεθεί τίποτα».

Τα αποτελέσματα της πρώτης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο προσπαθεί να συνοψίσει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ετιάζοντας στο γεγονός πως και οι δύο ηγέτες θέλησαν να ρίξουν τους τόνους επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή τους να συνεργαστούν, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Το γερμανικό περιοδικό κάνει ιδιαίτερο λόγο στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας, ο οποίος για πρώτη φορά δεν κατηγόρησε τη Γερμανία για τα προβλήματα της χώρας.

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας υπογράμμισε πως και οι δύο πλευρές πρέπει να σταματήσουν τα στερεότυπα, καθώς ούτε οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί υπεύθυνοι για τα δεινά της Ελλάδας», αναφέρει.

Süddeutsche Zeitung: Τα προβλήματα παραμένουν στην Αθήνα

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, υπογραμμίζει από την Αθήνα πως, ενώ αρχικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρπας ήθελε να συναντήσει την Καγκελάριο Μέρκελ χωρίς κανένα σαφές σχέδιο μεταρρυθμίσεων, τώρα θα πρέπει, ενδεχομένως να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης και να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η Süddeutsche Zeitung κάνει εκτενείς αναφορές στα εσωτερικά ελληνικά ζητήματα, τόσο από τον κ. Κατρούγκαλο, όσο και τον κ. Βαρουφάκη, υπογραμμίζοντας πως ενώ ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τον «ανοιξιάτικο καιρό της Ελλάδας» που έφερε μαζί του στο Βερολίνο, στην Αθήνα μια δυνατή βροχή, αλλάζει το κλίμα.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον

Στην προσπάθεια και των δύο ηγετών να ρίξουν τους τόνους αναφέρεται και η έγκριτη εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Σύμφωνα το δημοσίευμα η Καγκελάριος Μέρκελ φρόντισε να ξεκαθαρίσει στον Ελληνα πρωθυπουργό πως η Γερμανία δεν είναι θεσμικό όργανο, αλλά απλώς ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, παραπέμποντας την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup και τους τρεις θεσμούς.

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας υποσχέθηκε εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει η εφημερίδα, υποστηρίζοντας πως η Καγκελάριος προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα με σκοπό να σταματήσει αυτός ο πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα σε Ελληνες και Γερμανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemein, στο ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων δεν υπήρξε καμία συμφωνία και ο υφυπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων Μίκαελ Ροτ, πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Reuters: «Τσίπρας, Μέρκελ έδειξαν καλή θέληση, μικρή πρόοδος στο θέμα του χρέους»

Τo πρακτορείο Reuters αναφέρει πως ο Ελλήνας πρωθυπουργός και η καγκελάριος Μέρκελ έδειξαν τη Δευτέρα αμοιβαία καλή πρόθεση και απευθύνονται προς τους Ελληνες και Γερμανούς να αφήσουν στην άκρη τις αλληλοκατηγορίες και τα εθνικά στερεότυπα και να εργαστούν για το μέλλον της Ευρώπης.

«Ωστόσο, παρά τα θερμά λόγια στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού στο Βερολίνο, δεν είναι σαφές αν περιορίστηκαν οι διαφορές σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει για να κερδίσει τα χρήματα που επειγόντως χρειάζεται από τους πιστωτές της» ανέφερε.

Bloomberg: Η Μέρκελ έδειξε στον Αλέξη Τσίπρα τους δανειστές

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ενθάρρυνε τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ακολουθήσει το μονοπάτι που έχουν διαμορφώσει οι πιστωτές της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η χώρα του ανήκει στην Ευρώπη και η ίδια θέλει η οικονομία της να πετύχει, αναφέρει το Bloomberg με φόντο τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι το πακέτο οικονομικής βοήθειας που χρειάζεται επειγόντως η Αθήνα θα «ξεκλειδωθεί». Αντίθετα, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για το πώς θέλει να οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Ελληνα πρωθυπουργό ξεκαθαρίζοντας πως η Γερμανία δεν είναι ο θεσμός που αποφασίσει για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Το σχόλιο της Telegraph για την ματιά του Τσίπρα στην Μέρκελ

Η «Daily Telegraph» σχολιάζει την φωτογραφία του κ.Τσίπρα και της κα. Μέρκελ στην οποία ο Ελληνας πρωθυπουργός με μια ματιά «γεμάτη» αυστηρότητα κοιτάζει την Γερμανίδα Καγκελάριο, η οποία έχει το βλέμμα της μπροστά αναφέροντας: «Η καλύτερη σύνοψη των σημερινών συνομιλιών σε μια φωτογραφία».

Le Monde: H Μέρκελ και o Τσίπρας συναντήθηκαν για να ξεπεράσουν τα στερεότυπα

«Οι Ελληνες δεν είναι τεμπέληδες και οι Γερμανοί δεν είναι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά στην Ελλάδα» είπε ο Τσίπρας, ενώ οργανώνεται συμφιλίωση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Coriere Della Serra:

Μέρκελ: «Ναι, στην ισχυρή Ελλάδα», Τσίπρας: «Σεβόμαστε τις συμφωνίες, αλλά επιμένουμε στις σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις».