y

Ταφος Αμφιπολης: φωτογραφίζονταν ανάμεσα σε τάφους τη δεκαετία του 50

Το ταφικό μνημείο στον Λόφο Καστά στην Αμφίπολη πλέον είναι μία ανακάλυψη που προσελκύει παγκόσμιο ενδιαφέρον και κρατά
σε αγωνία όλους τους Ελληνες. Δεν ήταν, όμως, πάντα έτσι. Ο πρώτος που «υποπτεύθηκε» τα μυστικά της Αμφίπολης ήταν ο αρχαιολόγος Δ. Λαζαρίδης που έσκαβε από το 1955 στην περιοχή. Δέκα χρόνια αργότερα επιχείρησε να κάνει ανασκαφές στον χώρο.
Εντόπισε μέρος της περιβόλου, ωστόσο, είτε από λάθος εκτίμηση είτε επειδή δεν είχε τα σημερινά μέσα ξεκίνησε από την κορυφή του λόφου και άρχισε να κατεβαίνει προς τα κάτω. Η δικιά του σκαπάνη έφερε στο φως αρχαϊκούς τάφους ψηλά στο κομμάτι του τύμβου που εικάζεται ότι είναι φυσικό.

Εκείνη την εποχή η εικόνα της περιοχής σε τίποτα δε θυμίζει το σημερινό σκηνικό και η αγωνία των αρχαιολόγων ήταν να «σώσουν» τα ευρήματα από τη δράση των αρχαιοκαπήλων,
Η προσπάθεια του αείμνηστου Δ. Λαζαρίδη σταμάτησε λίγα χρόνια αργότερα όταν η χούντα τον έπαυσε από προϊστάμενο της εφορίας αρχαιοτήτων. Οι συνεργάτες του πάντως πρόλαβαν να φωτογραφηθούν μέσα σε αυτούς τους τάφους όχι με το πινέλο στο χέρι αλλά ως...νεκροί έχοντας ανάμεσά τους έναν πρόγονο τους

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του Αλέκου Κοχλιαρίδη πρωην αρχιφύλακα αρχαιοτήτων και του κατοίκου που έγινε ο στενότερος συνεργάτης του Δ. Λαζαρίδη για πολλές δεκαετίες.





 Seleo.gr
Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ...

ΞžΒ¦ΞŸΒŒΞŸΒΞžΞŒΞžΒ± ΞžΒµΞŸβ‚¬ΞžΞ‰ΞžΞŠΞžΞΞžΞ‰ΞžΒ½ΞŸβ€°ΞžΒ½Ξžβ€•ΞžΒ±ΞŸβ€š

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget