2/6/13

taksim live stream Νέες εστίες έντασης ξεπήδησαν αργά το βράδυ της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, που σχεδόν όλη την ημέρα ζούσε σε καθεστώς ηρεμίας, με τους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ταξίμ να τραγουδούν, να χορεύουν και να φωνάζουν συνθήματα κατά του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς την παρουσία της αστυνομίας.Οι πληροφορίες που κατέφτασαν στην Πόλη για τις δραματικές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας κυρίως στην Άγκυρα, όπου είχε μεταφερθεί από νωρίς η ένταση, προκάλεσαν την αντίδραση εκατοντάδων διαδηλωτών που έσπευσαν στη συνοικία Μπεσίκτας και συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος. Οι αστυνομικές δυνάμεις αντέδρασαν με τη χρήση χημικών και η σπίθα ξανάναψε! Εξαγριωμένοι διαδηλωτές έσπασαν στάσεις λεωφορείων και διαφημιστικές πινακίδες και με τα υλικά έστησαν οδοφράγματα πέριξ της πλατείας Ταξίμ. Πληροφορίες μάλιστα έκαναν λόγο για μερικούς τραυματίες.

Νωρίτερα πάντως άγριες εικόνες βίας και ταραχών ξέσπασαν στην Άγκυρα.

Χιλιάδες διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν σε ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας απωθήθηκαν βίαια από την τουρκική αστυνομία, με πηγές να κάνουν λόγο για πάνω από 400 τραυματίες, εκ των οποίων πολλοί βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, άλλοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο τύφλωσης και άλλοι φέρουν σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο της τουρκικής πρωτεύουσας, οι τραυματίες στο σύνολό τους φέρουν τραύματα από δακρυγόνα, ενώ στην προσπάθειά τους να καταφέρουν να περιθάλψουν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν έσπευσαν στην περιοχή και φοιτητές Ιατρικής.
Μάλιστα, στήθηκαν προσωρινοί χώροι σε πεζοδρόμια και σε κτίρια ανθρωπιστικών οργανώσεων ώστε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε όλους τους τραυματίες.
Βέβαια η αστυνομική βία δεν έχει όρια, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες ένστολοι εκτόξευσαν δακρυγόνα στο εσωτερικό νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύονται αντιεξουσιαστές.
Την ίδια ώρα το Twitter βουίζει με μηνύματα που στέλνουν συμμετέχοντες στις πορείες διαμαρτυρίας, οι οποίοι κάνουν λόγο για αγριότητα, με δακρυγόνα να «χτυπούν» στο πρόσωπο ανήλικα κορίτσια.
Παράλληλα, τον γύρο των τόπων κοινωνικής δικτύωσης κάνει φωτογραφία που απεικονίζει έναν άνδρα ξαπλωμένο στο οδόστρωμα με εμφανή τραύματα στο στέρνο, ο οποίος φέρεται να παρασύρθηκε μαζί με άλλους δύο διαδηλωτές από αστυνομικό όχημα.
Μάλιστα, όσοι βρέθηκαν στο σημείο την ώρα της πρόσκρουσης του αυτοκινήτου κάνουν λόγο για πρόθεση του οδηγού να περάσει πάνω από τους διαδηλωτές, εκ των οποίων ο ένας λέγεται πως είναι νεκρός, ενώ έχουν καταγράψει ακόμα και την πινακίδα του οχήματος διοχετεύοντάς την στο Διαδίκτυο.
Ενώ στην Αγκυρα, λοιπόν, η ένταση κορυφώνεται, οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν συνεχίζονται και στην Σμύρνη, τα Αδανα, την Αττάλεια και άλλες πόλεις.

Live stream

Σχετική ηρεμία επικρατεί αυτήν την ώρα στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, όπου οι διαδηλωτές παραμένουν για έκτη συνεχή μέρα, παρά τα βίαια επεισόδια που εκτυλίχτηκαν από την Παρασκευή. Από το πρωί οι συγκεντρωμένοι καθαρίζουν την πλατεία, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα ερωτήματα, για πόσο ακόμη θα παραμείνει ο κόσμος στην πλατεία και για το αν θα υπάρξει νέα αστυνομική επέμβαση.Η νύχτα δεν ήταν καθόλου ήρεμη σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης πέραν της πλατείας Ταξίμ, αλλά και στη Σμύρνη και την Άγκυρα.Σφοδρά επεισόδια, με την αστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, σημειώνονταν μέχρι το πρωί στην περιοχή Μπεσίκτας. Παρόμοια επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και στην Άγκυρα.Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλίες που έκανε σήμερα επέμεινε στην υλοποίηση του σχεδίου. Προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με το εμπορικό κέντρο που φημολογείται ότι θα κατασκευαστεί στην πλατεία, λέγοντας «μπορεί να κατασκευάσουμε ένα μουσείο».


«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές στο γεγονός ότι μερικοί πλιατσικολόγοι πηγαίνουν στην πλατεία και προκαλούν το λαό μας. Ο λαός όταν μας έδωσε την ψήφο του, το έκανε για να προστατεύσουμε την Ιστορία μας» είπε ο Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι «στην πλατεία θα κατασκευαστεί και τζαμί και δεν πρόκειται να ζητήσω γι αυτό την άδεια του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ή μερικών πλιατσικολόγων».Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επέκρινε σήμερα τον Τούρκο πρωθυπουργό για τη δήλωση που είχε κάνει προχτές ότι «αν εσείς συγκεντρώσετε 100 χιλιάδες πρόσωπα, εγώ μπορώ να συγκεντρώσω ένα εκατομμύριο». Ο Κιλιτσντάρογλου απάντησε «ο πρωθυπουργός να μη θεωρεί όλους τους διαμαρτυρόμενους πολέμιούς του. Δεν θέλουν μήπως ελευθερία οι δικοί του οπαδοί;».Ως προς την κατάσταση στους δρόμους της Τουρκίας και τα επεισόδια, υπάρχει δυστοκία ως προς τις πληροφορίες.

Επισήμως, αλλά και μέσω των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών και εφημερίδων, υπάρχει η ανακοίνωση ότι κατά τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί 53 πρόσωπα και προσαχθεί 939. Ωστόσο τα δεδομένα μέσα στους χώρους των διαδηλώσεων είναι διαφορετικά. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι, ένας στην Άγκυρα και ένας στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.Λόγο για δύο νεκρούς κάνει και ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας—η οποία ανακοίνωση ωστόσο δεν έχει μεταδοθεί στην Τουρκία.Τη νύχτα προβλήθηκε από διαδηλωτές στο Μπεσίκτας ο ισχυρισμός ότι η αστυνομία κάνει χρήση της απαγορευμένης χημικής ουσίας «Πορτοκαλί Παράγοντας» (Agent Orange), πληροφορία την οποία φιλοξένησε στην ιστοσελίδα του υπό μορφήν αναφοράς το CNN International, με την υποσημείωση ότι η πληροφορία αυτή δεν έχει επαληθευτεί από μέρους του δικτύου.


ΞžΒ¦ΞŸΒŒΞŸΒΞžΞŒΞžΒ± ΞžΒµΞŸβ‚¬ΞžΞ‰ΞžΞŠΞžΞΞžΞ‰ΞžΒ½ΞŸβ€°ΞžΒ½Ξžβ€•ΞžΒ±ΞŸβ€š

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget