y

Οδηγίες προστασίας από τον ήλιο για τα μωρά

Γνωστό και μη εξαιρετέο μετεωρολογικό φαινόμενο του ελληνικού καλοκαιριού, ο καύσωνας δίνει αυτές τις ημέρες το «παρών» και γίνεται έντονα αισθητός σε όλους μας. Τα μέτρα προστασίας από τις «καυτές» συνέπειες του καύσωνα υπενθυμίζονται εμφατικά από τους ειδικούς καθώς απειλεί ανθρώπους κάθε ηλικίας, στοχεύοντας όμως ιδιαίτερα στα δύο… άκρα της ηλικιακής γκάμας, στους ηλικιωμένους και τα παιδιά, με τα τελευταία να απαιτούν ευλόγως και περισσότερο τη φροντίδα μας.Δύο είναι οι παράμετροι που καθιστούν πιο ευάλωτους τους λιλιπούτειους στη ζέστη. Ότι έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια σώματος από μάζα σώματος, οπότε νιώθουν τη ζέστη πιο γρήγορα από τους ενήλικες. Επίσης, ότι προσαρμόζονται στη ζέστη πιο αργά από τους ενήλικες επειδή οι ιδρωτοποιοί αδένες τους δε λειτουργούν ακόμα πλήρως.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δίδει ειδικές οδηγίες προφύλαξης για τα νεογνά και τα βρέφη, οι οποίες βασίζονται στη διατροφή, το ντύσιμο και τη δραστηριότητα.Κρατήστε τα μωρά και τα μικρά παιδιά μέσα στο σπίτι, τις «καυτές» ώρες της ημέρας που η θερμοκρασία και η υγρασία φτάνουν στα ύψη. Δεν χρειάζεται να κυκλοφορούν άσκοπα κι εκτεθειμένα στον ήλιο, ιδίως μεταξύ 10 πμ και 4 μμ.

Προσπαθήστε να τους εξασφαλίσετε δροσερό περιβάλλον είτε με κλιματισμό (προσοχή, όμως, δεν πρέπει ο εξερχόμενος αέρας να πέφτει επάνω τους) είτε με ανεμιστήρα.Παιχνίδια που απαιτούν έντονη άσκηση όπως το ποδόσφαιρο καλό είναι να αποφεύγονται ημέρες καύσωνα και να σε κάθε περίπτωση να γίνονται πιο ήπια μετά τη δύση του ήλιου.Γενικώς προσπαθήστε να περιορίσετε τις δραστηριότητες των παιδιών, ακόμη κι εντός σπιτιού ώστε να μην σπαταλούν ενέργεια.Φροντίστε τα νεογνά να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά, αφήστε τα ακόμη και με την πάνα τους.Κατά την έξοδό τους από το σπίτι, τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να φοράνε ρούχα ελαφρά, ανοιχτόχρωμα και άνετα. Ως γνωστόν, τα ανοιχτόχρωμα ρούχα αντανακλούν πίσω μερική από την ηλιακή ακτινοβολία.

Τα ρούχα να καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος.Να τους φοράτε όταν βγαίνουν έξω από το σπίτι καπέλο και αντηλιακό.Να τους δίνετε πολλά υγρά ακόμα και αν αυτά σας λένε ότι δεν διψάνε Εναλλακτικά μπορείτε να τα ενυδατώνετε με λαχανικά και φρούτα.Τα γεύματα πρέπει να είναι ελαφριά και συχνά, χωρίς λίπη.Δροσίστε τα με ντους με χλιαρό ή δροσερό νερό, αλλά ποτέ με κρύο νερό γιατί εύκολα μπορεί να πάθουν υποθερμία.


thema-gr

Δημοσίευση σχολίου

ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ...

ΞžΒ¦ΞŸΒŒΞŸΒΞžΞŒΞžΒ± ΞžΒµΞŸβ‚¬ΞžΞ‰ΞžΞŠΞžΞΞžΞ‰ΞžΒ½ΞŸβ€°ΞžΒ½Ξžβ€•ΞžΒ±ΞŸβ€š

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget