8/10/14

Πότε πέφτει πανσέληνος και νέα σελήνη.Πανσέληνος: καθε ποτε εχει πανσεληνο kathe pote exei panselino.Παρότι χρειάζονται μόλις 27,32 ημέρες κατά μέσο όρο για να συμπληρώσει η Σελήνη μία πλήρη περιφορά γύρω από τη Γη (χρονικό διάστημα που ονομάζεται αστρικός μήνας), επειδή και η Γη στο μεταξύ γυρίζει γύρω από τον Ήλιο, απαιτούνται σχεδόν δύο ημέρες ακόμα για να ευθυγραμμισθούν η Σελήνη, η Γη και ο Ήλιος. Επομένως, κατά μέσο όρο ανάμεσα σε μία πανσέληνο και την επόμενη μεσολαβούν 29,530589 γήινες ημέρες (εικοσιτετράωρα). Αυτός ο χρόνος ονομάζεται σεληνιακός ή συνοδικός μήνας, και από αυτόν προέκυψε ιστορικά η μονάδα χρόνου «μήνας» των ημερολογίων. Η πραγματική διάρκειά του κυμαίνεται σημαντικά, από 29,272 ως 29,833 ημέρες εξαιτίας των ελλειπτικών τροχιών της Γης και της Σελήνης, καθώς και των μικρών αλληλεπιδράσεων με άλλα σώματα στο Ηλιακό Σύστημα.

Στην πράξη οι ημερολογιακοί μήνες έχουν σήμερα διάφορους αριθμούς ημερών για να προσαρμόζεται το ημερολόγιο και στο τροπικό έτος της Γης (πιο απλά, στις εποχές του χρόνου). Επειδή ο μήνας Φεβρουάριος έχει μόνο 28 ή 29 ημέρες, υπάρχουν χρονιές που αυτός ο μήνας δεν έχει πανσέληνο. Ειδικότερα, στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο δεν είχε πανσέληνο ο Φεβρουάριος των ετών 1866, 1885, 1915, 1934, 1961 και 1999, ούτε θα έχει ο Φεβρουάριος του 2018. Στο δίσεκτο έτος 1972, υπήρχε πανσέληνος στο 24ωρο της 29 Φεβρουαρίου. Η προηγούμενη 29η Φεβρουαρίου που είχε πανσέληνο ήταν το 1820.

Τα παραπάνω όμως αναφέρονται στον αστρονομικό ορισμό της πανσελήνου, κατά τον οποίο αυτή είναι μία χρονική στιγμή. Για τον απλό άνθρωπο που παρατηρεί το φεγγάρι χωρίς ειδικά όργανα, αυτό του φαίνεται «γεμάτο» για δύο ή και τρεις νύχτες γύρω από τη στιγμή της πανσελήνου. Λέγοντας ότι «απόψε έχει πανσέληνο», συνήθως εννοούμε όλη τη νύχτα. Αυτές τις νύχτες, η Σελήνη ανατέλλει περίπου στο ηλιοβασίλεμα και δύει περίπου με την ανατολή του Ηλίου. Τη στιγμή μιας αστρονομικής πανσελήνου όμως μπορεί κάλλιστα σε ένα συγκεκριμένο τόπο, π.χ. στην Ελλάδα, να έχουμε μεσημέρι (η Σελήνη τότε θα είναι κάτω από τον τοπικό ορίζοντα).

Ο χρόνος μιας (αστρονομικής) πανσελήνου (υποθέτοντας κυκλικές τροχιές) μπορεί να υπολογισθεί από την εξίσωση:

Η = 20,362954 + 29,5305888531 × N + 102,19 × 10−12 × N 2

όπου Η είναι ο αριθμός ημερών που έχουν περάσει από την 1η Ιανουαρίου του έτους 2000, ώρα 00:00:00 UTC, μέχρι μία συγκεκριμένη πανσέληνο, και N είναι ένας ακέραιος «αύξοντας αριθμός» της συγκεκριμένης πανσελήνου, αρχίζοντας με το 0 για την πρώτη πανσέληνο του έτους 2000. Η αληθινή στιγμή μιας πανσελήνου μπορεί να διαφέρει από αυτή την προσέγγιση μέχρι περίπου 14,5 ώρες ως αποτέλεσμα της εκκεντρότητας της σεληνιακής τροχιάς. Η φαινόμενη διάμετρος της πανσελήνου κυμαίνεται με μια περίοδο μόλις κάτω από 14 συνοδικούς μήνες.

Οι πανσέληνοι και οι νύκτες γύρω από αυτές θεωρούνται γενικώς κακές περίοδοι για τη διεξαγωγή αστρονομικών παρατηρήσεων, καθώς το λαμπρό σεληνόφως υπερτερεί σημαντικά του φωτός από τα άλλα ουράνια σώματα στον νυκτερινό ουρανό, το οποίο και καταπνίγει. Το μέσο φαινόμενο μέγεθος της πανσελήνου είναι -12,7, δηλαδή περίπου χίλιες φορές φωτεινότερο από αυτό του επόμενου ουράνιου σώματος, της Αφροδίτης, ή 30 εκατομμύρια φορές φωτεινότερο από αυτό του ασθενέστερου αστέρα που μπορεί να διακρίνει το γυμνό ανθρώπινο μάτι (έκτου μεγέθους). Σχεδόν κανένας αστρονόμος δεν ενδιαφέρεται να παρατηρήσει την ίδια την πανσέληνο, αφού και όσοι λίγοι παρατηρούν τη Σελήνη το κάνουν κοντά στη σεληνιακή φάση πρώτο ή τελευταίο τέταρτο, οπότε το ανάγλυφό της φαίνεται πολύ καλύτερα.
Πανσέληνος: καθε ποτε εχει πανσεληνο kathe pote exei panselino
πληροφοριες απο wikipedia.org

Karadayi-8-10-2014

Karadayi τι θα δούμε σήμερα 8/10/2014

Ενώ η Φεριντέ και ο Μαχίρ προσπαθούν να απολαύσουν τις ετοιμασίες για τον γάμο τους τότε τους φίλου και τους γείτονες του Μαχίρ τους ταλαιπωρούν διάφορες ατυχίες και εκείνος τρέχει να τους βοηθήσει. Ο Μαχίρ πιστεύει ότι όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία αλλά είναι ένα καλοστημένο σχέδιο.


​BROUSKO EPEISODIA DEUTEROS KYKLOS «Μπρούσκο» Β΄ Κύκλος Επεισόδιο 202 – Τετάρτη 8.10.14 Ο Αχιλλέας, η Μελίνα, ο Πάτροκλος και η Βασιλική απολαμβάνουν το συναρπαστικό ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και το Πουκέτ, όπου ζουν πρωτόγνωρες εμπειρίες. Όταν όμως ο Αχιλλέας θα δει συμπτωματικά, ένα μήνυμα του Διαμαντή στο κινητό του Πάτροκλου, θα του γεννηθούν μεγάλα ερωτηματικά και θα ζητήσει εξηγήσεις… Ο Παύλος Γιαννακάκης για πρώτη φορά έρχεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τον Διαμαντή και αποκαλύπτεται πόσο βαθύ είναι το χάσμα που τους χωρίζει. Ο Σήφης αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη Στεφανία, όταν η μικρή τον ακούειVνα λέει στη στο τηλέφωνο στη Μελίνα πως την αγαπάει, ενώ από την άλλη μεριά ο τοκογλύφος που του έχει δανείσει λεφτά τον πιέζει ασφυκτικά. Η Όλγα ξεκινάει τη συνεργασία ως οινολόγος στο οινοποιείο των Ματθαίων, θέτοντας τους δικούς της όρους. Ο Διαμαντής στριμώχνει τον Ματθαίο σχετικά με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για τις εξαγωγές στην Κίνα και με μια εκβιαστική κίνηση του ζητάει να κάνουν νέα συμβόλαια. Η Πανίτσα, μια Κύπρια που ζει στα Χανιά, θα αναλάβει να κρατάει το μωρό της Δάφνης, και η κάπως «εκκεντρική» παρουσία της θα γίνει αφορμή για σπαρταριστές περιπέτειες.

Μπρούσκο Επεισόδιο 200 | Δευτέρα 6/10/14
Μπρούσκο Επεισόδιο 201 | Τρίτη 7/10/14
Μπρούσκο Επεισόδιο 202 | Τετάρτη 8/10/14
Μπρούσκο Επεισόδιο 203 | Πέμπτη 9/10/14
Μπρούσκο Επεισόδιο 204 | Παρασκευή 10/10/14

Μπρούσκο Επεισόδιο 205 | Δευτέρα 13/10/14
Μπρούσκο Επεισόδιο 206 | Τρίτη 14/10/14
Μπρούσκο Επεισόδιο 207 | Τετάρτη 15/10/14
Μπρούσκο Επεισόδιο 208 | Πέμπτη 16/10/14
Μπρούσκο Επεισόδιο 209 | Παρασκευή 17/10/14


​Ρουά Ματ τι θα δούμε σήμερα 8/10/2014

Τώρα που είναι διάσημη η Αλεξία ο Ηρόδοτος αλλάζει στάση απέναντί της. Την Ιωάννα ενημερώνει ο Μιχαήλ ότι το λάθος έγινε από έναν χημικό στο εργοστάσιο.  Τελικά ο Μάξιμος μαθαίνει ότι το αίμα δεν είναι της Ρουμπίνης στο αυτοκίνητο και ότι μία εργάτρια την είδε στην Πάφο αγκαλιά με έναν νεαρό πλούσιο επιχειρηματία


Μην αρχίζεις την μουρμούρα τι θα δούμε σήμερα 8/10/2014

Την Βάσω μία κυρία που μιλάει αισχρά την βρίζει στο αυτοκίνητο και η Βάσω το παίρνει πατριωτικά. Θέλει να μάθει να βρίζει για να μπορεί να απαντά σε όσους την βρίζουν. Δράση αναλαμβάνει ο Χάρης αλλά η μαθήτρια του πωρώνεται παραπάνω...


​Η Προδοσία τι θα δούμε σήμερα 8/10/2014

Ο Μετέ για άλλη μία φορά χάνει από τα χέρια του τον Τουγρούλ. Παρόλο που η Τζεμιλέ προσπαθεί να τον παροτρύνει να μη δουλέψει σε κλαμπ, ο Μετέ δέχεται την πρόταση, που του γίνεται. Το χτύπημα που δέχεται ο Τουγρούλ, χαροποιεί ιδιαίτερα τον Αρίφ. Δυστυχώς όμως η χαρά του θα κρατήσει για λίγο. Ο Τουγρούλ μπαίνει στο χειρουργείο για να σώσει το μάτι του. Ο Αρίφ τρώει ξύλο από τους ανθρώπους του Τουγρούλ σε τέτοιο βαθμό, που βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση. Η Μπερίν, μετά από τις αποκαλύψεις του Εκρέμ, αισθάνεται άσχημα απέναντι στον Χακάν επειδή τον αδίκησε. Η Μπαχάρ πλέει σε πελάγη ευτυχίας μετά από την πρόταση γάμου του Σονέρ. Συμφωνούν με την πρώτη ευκαιρία να το ανακοινώσουν στη Ντενίζ. Η Αϊτσά σκέφτεται ακόμα τον Μετέ. Ο Οσμάν, βλέποντας τους δύο νέους σε αυτή την κατάσταση, οργανώνει ένα σχέδιο για να τους φέρει κοντά...


​Όνειρο Ήταν τι θα δούμε σήμερα 8/10/2014

Πλέον η κατάσταση της ζωής του Πάνου έχει καταντήσει μια ταινία θρίλερ αφού πρέπει να κάνει την επέμβαση άμεσα αλλά το γεγονός ότι το αίμα του είναι σπάνιο και δε βρίσκεται δότης την δυσκολεύει την κατάσταση ακόμη περισσότερο.Η Άννα μαζί με τον Αντώνη έχουν πάρει την απόφαση ώστε να πάνε και να μελετήσουν όσο προσεκτικά μπορούν το ημερολόγιο που είχε γράψει εκείνα τα δύσκολα και πέτρινα χρόνια της αιχμαλωσίας της η Αγγελική, γιατί πιστεύουν ότι εκεί μέσα κρύβεται ένα πολύ καλά και κρυμμένο μυστικό.Η Αγγελική στο άκουσμα και μόνο ότι η κατάσταση της Ελπίδας έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο θα ζητήσει να πάει να την δει και θα τους πει ότι μόνο εκείνη μπορεί να την κάνει καλά.

ΞžΒ¦ΞŸΒŒΞŸΒΞžΞŒΞžΒ± ΞžΒµΞŸβ‚¬ΞžΞ‰ΞžΞŠΞžΞΞžΞ‰ΞžΒ½ΞŸβ€°ΞžΒ½Ξžβ€•ΞžΒ±ΞŸβ€š

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget