12/8/13

O Μαχίρ βοηθάει τον Γιασίν σε ένα κόλπο λαθρεμπορίας, καθώς πιστεύει πως δύσκολα θα τα καταφέρει μόνος του, ενώ ταυτόχρονα νιώθει πως είναι υποχρεωμένος απέναντί του, εξ αιτίας της βοήθειας που του έχει προσφέρει.Όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως περίμεναν. Ο Μαχίρ βλέπει με πολύ μεγάλη έκπληξη τον Τουργκούτ στο μέρος που γίνεται το λαθρεμπόριο και αυτό του κινεί κάποιες υποψίες, για το ρόλο που παίζει ο εισαγγελέας σε αυτή την υπόθεση.

O Μαρτσέλο πηγαίνει στη Λουτσία, καθώς έχει ξεχάσει τα κλειδιά του σπιτιού του μέσα το αυτοκίνητο που ρυμούλκησαν.Η Λουτσία τότε τον αιφνιδιάζει, προτείνοντάς του να τον φιλοξενήσει σπίτι της για το βράδυ, δημιουργώντας προσδοκίες για κάτι περισσότερο και βαθύτερο μαζί του, για το οποίο όμως, όλα είναι ακόμη ρευστά…
Καθημερινά στις 18:10 στον ΑΝΤ1

Η Νίνα ζητά από τη Λουσίντα τα χρήματα από την απαγωγή για να ειδοποιήσει τον Νίλο. Η Λουσίντα διαφωνεί, αλλά τελικά της τα δίνει. Στο μεταξύ, η Βερόνικα επιφυλάσσει στον Καντίνιο μια βαριά τιμωρία για όσα έχει κάνει.Την ίδια στιγμή, η Καρμίνα λέει στη Νίνα ότι ανησυχεί για την επιστροφή της Ρίτα στη ζωή της και ότι ο Νίλο δεν δέχθηκε να της δώσει πληροφορίες για την προγονή της. Κι ενώ ο Μαξ προσφέρει χρήματα στον Νίλο, οι δύο άνδρες καταλήγουν να διαπληκτίζονται.Τελικά, η Καρμίνια ρωτά τον Ζορζίνιο τι του έχει πει η Ρίτα και εκείνος την αιφνιδιάζει που η μητέρα του γνωρίζει για την κοπέλα της παιδικής του ηλικίας…

Οι άνθρωποι που με συνέπεια χρησιμοποιούν καθημερινά αντηλιακό μπορεί να επιβραδύνουν την εμφάνιση ρυτίδων και τη χαλάρωση του δέρματος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αν και οι δερματολόγοι επί χρόνια το πίστευαν αυτό, είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι όντως μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση του δέρματος, λένε οι ερευνητές.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», στη μελέτη συμμετείχαν 900 εθελοντές ηλικίας 25-55 ετών από την Αυστραλία, όπου η μεγάλη έκθεση στον ήλιο αποτελεί γεγονός της ζωής. Οι περισσότεροι εθελοντές είχαν ανοιχτόχρωμο δέρμα και σχεδόν όλοι είχαν πάθει εγκαύματα από τον ήλιο. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούσαν αντηλιακά τουλάχιστον σποραδικά, ενώ τα δύο τρίτα φορούσαν καπέλο στον ήλιο.

Οι ερευνητές, όμως, ήθελαν να δουν τι συμβαίνει το δέρμα όταν κάποιος φοράει αντηλιακό ευρέος φάσματος καθημερινά και επί τεσσεράμισι χρόνια. Ετσι, ζήτησαν από τους μισούς εθελοντές να συνεχίσουν την πρακτική που ακολουθούσαν έως την έναρξη της μελέτης και από τους άλλους μισούς να βάζουν καθημερινά επαρκή ποσότητα αντηλιακού.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν προσφάτως στην επιθεώρηση «The Annals of Internal Medicine» και έδειξαν ότι όσοι καθημερινά έβαζαν αντηλιακό είχαν εμφανώς πιο ανθεκτικό και λείο δέρμα σε σύγκριση με όσους το χρησιμοποιούσαν σποραδικά.

Σε ένα δεύτερο σκέλος της μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από σχεδόν 900 άλλους εθελοντές να παίρνουν συμπλήρωμα βήτα - καροτίνης ή μία ανενεργό ουσία (ψευδοφάρμακο) για να δουν εάν το συμπλήρωμα προλάμβανε τη γήρανση του δέρματος. Οπως διαπίστωσαν, δεν παρείχε όφελος.

Το σκέλος της μελέτης με τα αντηλιακά προκάλεσε εντύπωση στην επιστημονική κοινότητα. Ο δρ Ντέιβιντ Ρ. Μπάικερς, καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε πως «καθίσταται σαφές ότι η εκτεταμένη, συνεπής χρήση των αντηλιακών μπορεί να αλλάξει την αναπόφευκτη εξέλιξη της φωτογήρανσης», δηλαδή της πρόωρης γήρανσης του δέρματος εξαιτίας του ηλίου.

Πειστικά χαρακτήρισε τα νέα ευρήματα και η δρ Μπάρμπρα Α. Τζίλχρεστ, καθηγήτρια Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και εκδότρια της επιστημονικής επιθεώρησης «The Journal of Investigative Dermatology», η οποία επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Επισήμανε, μάλιστα, πως είναι σημαντικό ότι οι εθελοντές της νέας μελέτης δεν ήταν μανιώδεις λάτρεις του μαυρίσματος. «Οι αυστραλοί ερευνητές δεν πήραν ανθρώπους με χείριστες συνήθειες όσον αφορά τον ήλιο και τους ζήτησαν να προστατευθούν, αλλά καθημερινούς ανθρώπους με αρκετά καλές συνήθειες ηλιοπροστασίας», είπε.

Εως τώρα ουδείς είχε πραγματοποιήσει παρόμοια μελέτη, διότι θα έπρεπε εκατοντάδες υγιείς άνθρωποι να συμφωνήσουν να ακολουθήσουν ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα επί χρόνια. Οι αυστραλοί επιστήμονες όμως χρησιμοποίησαν δικλίδες ασφαλείας για να τα καταφέρουν. Ετσι, έδιναν οι ίδιοι αντηλιακά στους εθελοντές, τους έλεγαν πώς να τα χρησιμοποιήσουν και τα ζύγιζαν για να βεβαιωθούν ότι τα χρησιμοποιούν.

Τη μελέτη χρηματοδότησε αμιγώς το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Ερευνας (NHMRC) της Αυστραλίας. Δεν συμμετείχε καμία εταιρεία αντηλιακών.

Η μελέτη

Οι εθελοντές συμφώνησαν να λάβουν οι ερευνητές εκμαγεία σιλικόνης του δέρματός τους τόσο κατά την έναρξη όσο και στο τέλος της μελέτης για να αξιολογηθεί η γήρανσή του.

Προγενέστερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, με επικεφαλής τη δρα Αντέλ Γκριν, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιατρικής Ερευνας του Κουίνσλαντ, είχε δείξει ότι τα εκμαγεία σιλικόνης παρέχουν τις ίδιες πληροφορίες όσον αφορά τη γήρανση με τη βιοψία του δέρματος.

Το δέρμα κάθε εθελοντή βαθμολογήθηκε με μια κλίμακα από 0 έως 6, ανάλογα με τη φωτογήρανση που είχε κατά την έναρξη της μελέτης. Το 0 σημαίνει «καμία φωτογήρανση» (σαν το δέρμα ενός μωρού, όπως είπε η δρ Γκριν), ενώ το 6 «σοβαρά φωτογηρασμένο δέρμα», δίχως ελαστικότητα και με βαθιές ρυτίδες.

Στην αρχή της μελέτης η μέση βαθμολογία όλων των εθελοντών ήταν 4, δηλαδή είχαν μέτρια φωτογήρανση. Στο τέλος της μελέτης όσοι δεν είχαν αλλάξει συνήθειες φωτοπροστασίας είχαν μέση βαθμολογία 5· όσοι όμως χρησιμοποιούσαν καθημερινά τα αντηλιακά που τους είχαν δώσει οι ερευνητές, είχαν παραμείνει στο 4.

Η μελέτη δεν απαντά σε ερωτήματα σχετικά με το αν μπορεί να ωφεληθούν και όσοι έχουν υπερβεί τα 55 χρόνια, ηλικία κατά την οποία κυριαρχούν οι συνέπειες της γήρανσης στο δέρμα και οι επιπτώσεις της χρόνιας έκθεσης στον ήλιο είναι πλέον πολύ εμφανείς.

Οπως και να 'χει, η δρ Γκριν τονίζει ότι δεδομένης της προστατευτικής δράσης των αντηλιακών εναντίον του καρκίνου του δέρματος πρέπει να χρησιμοποιούνται σε γενναίες ποσότητες από όλους.


ΞžΒ¦ΞŸΒŒΞŸΒΞžΞŒΞžΒ± ΞžΒµΞŸβ‚¬ΞžΞ‰ΞžΞŠΞžΞΞžΞ‰ΞžΒ½ΞŸβ€°ΞžΒ½Ξžβ€•ΞžΒ±ΞŸβ€š

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget