13/5/13

Έφυγε σήμερα από τη ζωή η ηθοποιός και πρωταγωνίστρια σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, Νίκη Τριανταφυλλίδη, σε ηλικία 71 ετών. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τους τελευταίους, μάλιστα, ρόλους της στο θέατρο τους έπαιξε καθισμένη σε αναπηρική πολυθρόνα.
Κόρη του συνθέτη Πάνου Τριανταφυλλίδη, η Νίκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942 και αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου και του Πέλλου Κατσέλη. Η πρώτη της εμφάνιση στο σανίδι ήταν το 1963, με τον θίασο Αλέκας Κατσέλη στην παράσταση του έργου «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα».

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Συνόλου και της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης, ενώ τη δεκαετία του '90 ίδρυσε το Θέατρο «Τριανταφυλλίδη» στη πλατεία Βάθη.

Από την αρχή της σταδιοδρομίας της καθιερώθηκε ως πρωταγωνίστρια και το 1971 το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου της απένειμε το βραβείο «Μαρίκα Κοτοπούλη» ως την καλύτερη ηθοποιό της περιόδου 1970-71. Το 1970 κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την ταινία μικρού μήκους «Συνηθισμένο μου όνειρο». Τιμήθηκε ακόμα και στο φεστιβάλ Ιθάκης.

Πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Στον «Αστραπόγιαννο» στο πλευρό του Νίκου Κούρκουλου, στη «Μοίρα ενός αθώου» με τον Πέτρο Φυσσούν, στις «Όμορφες Μέρες», στην «Ευρυδίκη» και σε πολλές ακόμα. Έγραψε, επίσης, τα έργα «Πάρτυ στο σπίτι της Ελισσάβετ Π.», «Ηχώ και νάρκισσος», «Τρελλή Ελένη», τα οποία παρουσιάστηκαν σε δική της σκηνοθεσία.

Το 1976 ερμήνευσε τον ρόλο τής Στέλλα Βιολάντη στην τηλεοπτική διασκευή του ομώνυμου έργου του Γρηγορίου Ξενόπουλου, που προβλήθηκε από την ΕΡΤ1.

Δίδαξε στις δραματικές σχολές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Πέλλου Κατσέλη.

Ήταν σύζυγος του ηθοποιού Κώστα Μεσσάρη και απέκτησαν μια κόρη.

Όπως είχε η ίδια δηλώσει σε συνέντευξή της, πριν από λίγα χρόνια, η κατάσταση της υγείας της χειροτέρευε καθώς είχε από μικρή πρόβλημα με τα κόκαλα και κυρίως με τα πόδια της. Παρέμενε στο σπίτι της, καθώς δεν μπορούσε να περπατήσει.

Η Νίκη Τριανταφυλλίδη, είχε συμμετάσχει στις ταινίες: Ουρανός (1962), Η Παγίδα (1962), Κατρακύλισμα στο βούρκο (1962), Αμόκ (1963), Πικρή μου, Αγάπη (1964), Ο κράχτης (1964), Βρώμικη πόλις (1965) , Η μοίρα του αθώου (1965), Ο Θάνατος του Αλέξανδρου (1966), Αντίο για πάντα (1967), Ψωμι για εναν Δραπετη (1967), Καρδιές που Ξέρουν ν`Αγαπούν (1967),Καταραμένη Αγάπη (1968), Ο Ταφος των Εραστων (1968), Το Κανόνι και τ` Αηδόνι (1968), Ενα Κορίτσι Αλλιώτικο από τα άλλα (1968), Στον δάσκαλό μας ... με αγάπη (1969), Αγάπησα έναν Προδότη (1969), Το Νυφοπάζαρο (1969), Ο Αστραπόγιαννος (1970), Όμορφες μέρες (1970), Το Ονειρο της Κυριακής (1970), Σε Ικετεύω, Αγάπη μου (1970), Δεν Υπάρχουν Λιποτάκτες (1970), Χωρίς Συνείδηση (1972), Ο Κατάδικος (1975), Ευριδίκη ΒΑ 2Ο37 (1975), Αντίο Βερολίνο (1994).

Στην τηλεόραση είχε εμφανιστεί στις σειρές: Από την άλλη όχθη (1973, ΕΙΡΤ), Αστυνομικές ιστορίες (1973, ΥΕΝΕΔ), Γυναίκα από βελούδο (1985, ΕΡΤ), Γυναικείες μορφές της ελληνικής ιστορίας (1982, ΕΡΤ), Εν τούτω νίκα (1973 ΥΕΝΕΔ), Η συμμορία της Μαίρης (1987, ΕΤ2), Κεφαλλονίτικες ιστορίες (1986, ΕΡΤ), Νίνα (1983, ΕΡΤ), Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975, ΕΙΡΤ), Οι συμμαθήτριες (1985, ΕΡΤ), Οι φρουροί της Αχαϊας (1981, ΕΡΤ) και Το σπίτι των ξένων (1972, ΕΙΡΤ).

Με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είχε συνεργαστεί στις παραστάσεις: «Ιφιγένεια εν Ταύροις» (Θέατρο Δάσους,1987), «Ο ηλίθιος» (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - Κεντρική Σκηνή, 1980), «Εκκλησιάζουσες» (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, 1979), «Το παραμύθι χωρίς όνομα» (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - Κεντρική Σκηνή, 1979 ), «Η προξενήτρα» ( Δημοτικό Θέατρο Κήπου, 1978), «Η βασίλισσα του χιονιού» (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - Κεντρική Σκηνή, 1977), «Ο κύκλος με την κιμωλία» ( Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - Κεντρική Σκηνή, 1977), «Ο άγιος πρίγκηψ» ( Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, 1977), «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» (Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, 1972).
Στιγμιότυπα της ελληνικής ταινίας του 1970 "Ο Αστραπόγιαννος".Νίκος Κούρκουλος και Νίκη Τριανταφυλλίδη. VIDEO

Την ώρα που ο Τόμας Πρωτόπαπας δίνει «μάχη» για να κρατηθεί στη ζωή - μετά το τραγικό τροχαίο ατύχημα που είχε - η οικογένεια του θέλησε να ευχαριστήσει - μέσω του θείου του που τους εκπροσωπεί - τον κόσμο που τους συμπαραστέκεται από την πρώτη στιγμή.

Διαβάστε τη συγκινητική επιστολή τους:
«Μιλώντας με τον αδελφό μου Γιάννη, τον πατέρα του Τόμας, θέλουμε σαν οικογένεια να ευχαριστήσουμε τον κόσμο. Ευχαριστούμε για την αμέριστη συμπαράστασή τους, τους ευχαριστούμε για τη στήριξή τους, για τα λόγια και τις πράξεις στήριξης και υποστήριξης.
Ευχαριστούμε τον γονιό που ήρθε στο νοσοκομείο με το παιδί του, που είχε περάσει παρόμοια κατάσταση και ήρθε να μας βρει για να μας αποδείξει ότι θαύματα γίνονται, όπως έγινε και στο δικό του παιδί, που μετά από μήνες ξύπνησε από το κώμα.
Ευχαριστούμε τους αγνώστους που τηλεφωνούν για να μάθουν νέα για το παιδί μας.
Ευχαριστούμε τους δημοσιογράφους που νοιάζονται πραγματικά για το παιδί μας και μας στηρίζουν.
Ευχαριστούμε για όλα τα λόγια συμπαράστασης και αγάπης που μας δίνουν κουράγιο.
Ευχαριστούμε όλους που ενώνετε τις προσευχές σας με τις δικές μας».
ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΜΑΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΕΔΩ

Η Βίκυ, η Φαίη και ο Σταύρος μιλάνε για τον επικείμενο γάμο. Η Φαίη δηλώνει πως δεν σκοπεύει να καλέσει τους γονείς της, αλλά η Βίκυ την παροτρύνει να το ξανασκεφτεί και να προσπαθήσει να τους συγχωρέσει. Η Μαντώ αγχώνεται με την άσχημη οικονομική κατάσταση της φάρμας και λέει στη λυπημένη Λίνα πως ίσως αναγκαστούν να την πουλήσουν. Η Άννα επισκέπτεται τον Μπίλυ, ο οποίος πάει να της πει κάτι για τη Βίκυ και τον Σταύρο. Η Χρύσα προσπαθεί να μαγειρέψει για να καλοπιάσει τον Λαγό, αλλά οι αντιδράσεις του μικρού και του Ρώσου την απογοητεύουν. Η Φρύνη επισκέπτεται τον Σάκη στη φυλακή και εκείνος της ζητάει να του φέρει τον Ρώσο ή τον Σταύρο στο επόμενο επισκεπτήριο…

ΞžΒ¦ΞŸΒŒΞŸΒΞžΞŒΞžΒ± ΞžΒµΞŸβ‚¬ΞžΞ‰ΞžΞŠΞžΞΞžΞ‰ΞžΒ½ΞŸβ€°ΞžΒ½Ξžβ€•ΞžΒ±ΞŸβ€š

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget